Florall awards najaar 2024

Tijdens de editie van dinsdag 20 augustus 2024 beoordeelde een vakjury 15 nieuwe cultivars en 1 verkoop- of marketingconcept.
Het goud ging naar Leycesteria formosa ‘Little lanterns’ van Willy De Nolf. Zilver was voor Heptacodium miconioides ‘Temple of Bloom’, ook een inzending van Willy De Nolf. Het brons was voor Chamaecyparis obtusa ‘Yellow teddy Bear’ van boomkwekerij Schrauwen-Moerings (een inzending van GrootGroenPlus, waar Florall mee samenwerkt).

Goud

Parel van de Awards: Hydrangea paniculata ‘Bobo’ - Best Select

Naar aanleiding van het jubileum werd uit alle ooit bekroonde cultivars Hydrangea paniculata ‘Bobo’ van Best Select gekozen als ‘Parel van de Awards’. Bobo werd in augustus 2010 bekroond met goud en heeft zijn potentieel van bekroonde nieuwigheid volledig waargemaakt. Jaarlijks worden nu wereldwijd honderdduizenden Bobo’s verkocht, al meer dan zes miljoen sedert de lancering. Kristiaan Van Laecke van ILVO en Lucas De Nolf (voorzitter Best Select) mochten de trofee in ontvangst nemen.

Goud

Concept ‘Ghent Azalea Young Stars’, Geert en Marijke De Waele – Reynvoet

De jury had heel wat lof voor het feit dat Geert en Marijke De Waele – Reynvoet met hun initiatief mee de Gentse azalea en bijgevolg de sector ondersteunen. Met een bende frisse jonge meisjes – vriendinnen van hun dochter Hanne – geven ze aan iedere cultivar een eigen gezicht. Hanne kreeg al eerder een nieuwe variëteit naar haar genoemd: ‘Hanne de Lo’, een sport uit ‘Linde de Lo’ van veredelaars Marc en Jeroen Drieghe. De jury waardeerde het dat voor gewone Vlaamse meisjes gekozen werd, en niet voor fotomodellen. Dat onderstreept nog meer de natuurlijke schoonheid van de planten. Het is ook goed dat na bijna 15 jaar nog eens in de kijker gezet wordt dat de Gentse azalea in 2010 door de EU erkend werd als het eerste niet-eetbare streekproduct.

Goud

Variety: Leycesteria formosa ‘Little lanterns’ - Willy De Nolf

De jury vindt deze nieuwe cultivar van een heel oude tuinplant heel aantrekkelijk met zijn bloemen en bijzondere bladkleur. Ze is aantrekkelijk voor bijen en vogels. Eén van de namen is ‘fazantenbes’. De plant verdraagt perfect snoeien, ook door niet-deskundigen. Het is een zeer gezonde plant met een grote aaibaarheidsfactor, die niet alleen in de tuin tot haar recht komt maar ook in pot, bloembak, op het balkon of het terras. Bovendien is ze geschikt voor aanplanting in groepen voor openbaar groen.

Zilver

Variety: Heptacodium miconioides ‘Temple of Bloom’ - Willy De Nolf.

De naam Heptacodium verwijst naar 7 bloemen in een krans, vandaar de Nederlandse benaming ‘Zeven zonenboom’. In de winter is deze boom aantrekkelijk dankzij meerdere stammen, waarop de afbladderende schors voor een extra visueel effect zorgt. Deze soort komt heel vroeg in blad, al eind maart en verliest dat pas in december. Het is een van de weinige planten die in de zomer bloeit, van augustus tot eind november.

Brons

Variety: Chamaecyparis obtusa ‘Yellow teddy Bear’ - Boomkwekerij Schrauwen-Moerings (inzending via GrootGroenPlus)

Deze mutant van ‘Teddy Bear’ is een trage groeier die weinig snoei vergt, maar die wel goed snoei verdraagt. De kleur van de schubben is opvallend. De plant kan goed tegen droogte en geeft structuur aan een rotstuin, waar ze perfect combineerbaar is met bloeiende planten. Het is een veelzijdige plant die het ook goed doet op het terras, in pot, en geschikt is voor kleine tuinen.

Florall awards voorjaar 2024

Tijdens de editie van dinsdag 5 maart 2024 beoordeelde een vakjury 12 nieuwe cultivars en 4 verkoop- of marketingconcepten.
Bij de nieuwe variëteiten werden onder meer klimaat- en toekomstbestendigheid, het uitzonderlijk karakter, de meerwaarde binnen het bestaande assortiment, de visuele aantrekkelijkheid en de totaalindruk beoordeeld. Het goud werd toegekend aan Pyracantha coccinea ‘Orange Star’, een inzending vanuit de Nederlandse vakbeurs GrootGroenPlus, waar Florall mee samenwerkt. Het zilver ging naar Carpinus betulus ‘Frank Lagaert’, door de jury een inheemse Vlaamse bonsai genoemd. Brons ging tenslotte naar Distylium ‘Coppertone’, een middelhoge en zeer gezonde groenblijvende struik.
Bij de nieuwe concepten ging het goud naar First Editions®, een reeks van 75 variëteiten die onder ditzelfde concept verkocht worden op het moment dat ze zich op hun best presenteren. Zilver ging naar een banner die de kwaliteiten van het siergras Carex belicht en die aan de verkooptafel kan worden gehecht. Brons was voor ‘Plant of the future’, waarmee planteninformatie wordt aangereikt via borden, labels en een ondersteunende website.
De publieksprijs ging naar Agapanthus africanus ‘White Willy’. De bezoekers mochten beoordelen welke nieuwe variëteit hen het meeste kon bekoren, en deze rijkbloeiende Agapanthus stal de meeste harten.

Goud

Concept: First Editions® - Willy De Nolf

Onder dit merk worden meer dan 75 heestervariëteiten met meerwaarde voor de tuin verkocht. De jury vindt dat het concept vertrekt vanuit het hoofd van de klant en de kleinhandelaar. De variëteiten worden telkens aangeboden op het moment dat ze visueel aantrekkelijk zijn, waardoor het aanbod in de winkel zich automatisch vernieuwt. Ook het point of sale materiaal is visueel aantrekkelijk.

Zilver

Concept: Carex - Planten Stevens

Stevens ontwikkelde een banner die aan de verkooptafel bevestigd wordt en de kwaliteiten van Carex belicht. De jury vindt dat de banner de eigenschappen en pluspunten van de plant op een leesbare en begrijpbare manier voorstelt. De presentatie op de beurs was uitmuntend.

Brons

Concept: 'Plant of the future' - a. Sierplant.be bv

Lagerstroemia is klaar voor de klimaatverandering en is ook een perfecte bijenplant. Dit concept wil de consument en handel nog beter laten kennismaken met die kwaliteiten. Een aantrekkelijk bord met QR-code wordt bevestigd aan de CC-kar, waarin de planten gepresenteerd worden in het tuincentrum. Dit wordt ondersteund met aangepaste labels, een beachvlag en info op: www.PlanttheFuture.be.

Goud

Variety: Pyracantha coccinea 'Orange Star' - Plantipp.eu

De doornloosheid is een nieuwigheid binnen het assortiment. Verder vindt de jury het groenblijvend blad en de gekleurde bessen, die ook tijdens de winter op de plant blijven, een meerwaarde. De Pyracantha is droogteresistent, de bloemen zijn interessant voor bijen en de vruchten trekken vogels aan. Dit is een inzending via GrootGroenPlus

Zilver

Variety: Carpinus betulus "Frank Lagaert" - PCS

Deze Carpinus betulus, die vermeerderd werd op de kwekerij van David Bömer (NL), valt op door de compacte groeiwijze en het fijne blad. De jury ziet veel mogelijkheden voor op het terras en voor gebruik als solitair in een stadstuin. “Het is een inlandse bonsai, een nieuwe toepassing van wat altijd een haagplant was.” Deze cultivar is een sterke nieuwkomer binnen het assortiment klimaatbomen. Hij wordt gelanceerd ter ere van Frank Lagaert, voor zijn inzet op het PCS bij het zoeken naar een breed assortiment bomen geschikt voor onze nieuwe klimaatomstandigheden.

Brons

Variety: Distylium 'Coppertone' - Willy De Nolf

Distylium ‘Coppertone’ heeft een koperrood nieuw blad dat uitgroeit tot fris blauwgroen. Deze groenblijvende struik is ziekteresistent en flexibel en is een geweldige keuze voor middelhoge beplantingen. De jury onderstreepte het groenblijvend karakter en de mogelijkheid voor toepassing als bodembedekker.

Goud

Publieksprijs: Agapanthus africanus 'White Willy' - Agapanthus bv

Deze schitterende witte rijkbloeiende en bladhoudende Agapanthus is geselecteerd voor zijn mooie volle witte bloemen, maar ook voor het aantal bloemen. White Willy blijft maar bloeien. In de serre blijft hij zelfs doorbloeien in de winter.