Florall awards najaar 2024
Tijdens de editie van dinsdag 20 augustus 2024 beoordeelde een vakjury 15 nieuwe cultivars en 1 verkoop- of marketingconcept.
Het goud ging naar Leycesteria formosa ‘Little lanterns’ van Willy De Nolf. Zilver was voor Heptacodium miconioides ‘Temple of Bloom’, ook een inzending van Willy De Nolf. Het brons was voor Chamaecyparis obtusa ‘Yellow teddy Bear’ van boomkwekerij Schrauwen-Moerings (een inzending van GrootGroenPlus, waar Florall mee samenwerkt).
Goud
Parel van de Awards: Hydrangea paniculata ‘Bobo’ - Best Select
Naar aanleiding van het jubileum werd uit alle ooit bekroonde cultivars Hydrangea paniculata ‘Bobo’ van Best Select gekozen als ‘Parel van de Awards’. Bobo werd in augustus 2010 bekroond met goud en heeft zijn potentieel van bekroonde nieuwigheid volledig waargemaakt. Jaarlijks worden nu wereldwijd honderdduizenden Bobo’s verkocht, al meer dan zes miljoen sedert de lancering. Kristiaan Van Laecke van ILVO en Lucas De Nolf (voorzitter Best Select) mochten de trofee in ontvangst nemen.
Goud
Concept ‘Ghent Azalea Young Stars’, Geert en Marijke De Waele – Reynvoet
De jury had heel wat lof voor het feit dat Geert en Marijke De Waele – Reynvoet met hun initiatief mee de Gentse azalea en bijgevolg de sector ondersteunen. Met een bende frisse jonge meisjes – vriendinnen van hun dochter Hanne – geven ze aan iedere cultivar een eigen gezicht. Hanne kreeg al eerder een nieuwe variëteit naar haar genoemd: ‘Hanne de Lo’, een sport uit ‘Linde de Lo’ van veredelaars Marc en Jeroen Drieghe. De jury waardeerde het dat voor gewone Vlaamse meisjes gekozen werd, en niet voor fotomodellen. Dat onderstreept nog meer de natuurlijke schoonheid van de planten. Het is ook goed dat na bijna 15 jaar nog eens in de kijker gezet wordt dat de Gentse azalea in 2010 door de EU erkend werd als het eerste niet-eetbare streekproduct.
Goud
Variety: Leycesteria formosa ‘Little lanterns’ - Willy De Nolf
De jury vindt deze nieuwe cultivar van een heel oude tuinplant heel aantrekkelijk met zijn bloemen en bijzondere bladkleur. Ze is aantrekkelijk voor bijen en vogels. Eén van de namen is ‘fazantenbes’. De plant verdraagt perfect snoeien, ook door niet-deskundigen. Het is een zeer gezonde plant met een grote aaibaarheidsfactor, die niet alleen in de tuin tot haar recht komt maar ook in pot, bloembak, op het balkon of het terras. Bovendien is ze geschikt voor aanplanting in groepen voor openbaar groen.
Zilver
Variety: Heptacodium miconioides ‘Temple of Bloom’ - Willy De Nolf.
De naam Heptacodium verwijst naar 7 bloemen in een krans, vandaar de Nederlandse benaming ‘Zeven zonenboom’. In de winter is deze boom aantrekkelijk dankzij meerdere stammen, waarop de afbladderende schors voor een extra visueel effect zorgt. Deze soort komt heel vroeg in blad, al eind maart en verliest dat pas in december. Het is een van de weinige planten die in de zomer bloeit, van augustus tot eind november.
Brons
Variety: Chamaecyparis obtusa ‘Yellow teddy Bear’ - Boomkwekerij Schrauwen-Moerings (inzending via GrootGroenPlus)
Deze mutant van ‘Teddy Bear’ is een trage groeier die weinig snoei vergt, maar die wel goed snoei verdraagt. De kleur van de schubben is opvallend. De plant kan goed tegen droogte en geeft structuur aan een rotstuin, waar ze perfect combineerbaar is met bloeiende planten. Het is een veelzijdige plant die het ook goed doet op het terras, in pot, en geschikt is voor kleine tuinen.