Florall awards voorjaar 2024

Tijdens de editie van dinsdag 5 maart 2024 beoordeelde een vakjury 12 nieuwe cultivars en 4 verkoop- of marketingconcepten.
Bij de nieuwe variëteiten werden onder meer klimaat- en toekomstbestendigheid, het uitzonderlijk karakter, de meerwaarde binnen het bestaande assortiment, de visuele aantrekkelijkheid en de totaalindruk beoordeeld. Het goud werd toegekend aan Pyracantha coccinea ‘Orange Star’, een inzending vanuit de Nederlandse vakbeurs GrootGroenPlus, waar Florall mee samenwerkt. Het zilver ging naar Carpinus betulus ‘Frank Lagaert’, door de jury een inheemse Vlaamse bonsai genoemd. Brons ging tenslotte naar Distylium ‘Coppertone’, een middelhoge en zeer gezonde groenblijvende struik.
Bij de nieuwe concepten ging het goud naar First Editions®, een reeks van 75 variëteiten die onder ditzelfde concept verkocht worden op het moment dat ze zich op hun best presenteren. Zilver ging naar een banner die de kwaliteiten van het siergras Carex belicht en die aan de verkooptafel kan worden gehecht. Brons was voor ‘Plant of the future’, waarmee planteninformatie wordt aangereikt via borden, labels en een ondersteunende website.
De publieksprijs ging naar Agapanthus africanus ‘White Willy’. De bezoekers mochten beoordelen welke nieuwe variëteit hen het meeste kon bekoren, en deze rijkbloeiende Agapanthus stal de meeste harten.

Goud

Concept: First Editions® - Willy De Nolf

Onder dit merk worden meer dan 75 heestervariëteiten met meerwaarde voor de tuin verkocht. De jury vindt dat het concept vertrekt vanuit het hoofd van de klant en de kleinhandelaar. De variëteiten worden telkens aangeboden op het moment dat ze visueel aantrekkelijk zijn, waardoor het aanbod in de winkel zich automatisch vernieuwt. Ook het point of sale materiaal is visueel aantrekkelijk.

Zilver

Concept: Carex - Planten Stevens

Stevens ontwikkelde een banner die aan de verkooptafel bevestigd wordt en de kwaliteiten van Carex belicht. De jury vindt dat de banner de eigenschappen en pluspunten van de plant op een leesbare en begrijpbare manier voorstelt. De presentatie op de beurs was uitmuntend.

Brons

Concept: 'Plant of the future' - a. Sierplant.be bv

Lagerstroemia is klaar voor de klimaatverandering en is ook een perfecte bijenplant. Dit concept wil de consument en handel nog beter laten kennismaken met die kwaliteiten. Een aantrekkelijk bord met QR-code wordt bevestigd aan de CC-kar, waarin de planten gepresenteerd worden in het tuincentrum. Dit wordt ondersteund met aangepaste labels, een beachvlag en info op: www.PlanttheFuture.be.

Goud

Variety: Pyracantha coccinea 'Orange Star' - Plantipp.eu

De doornloosheid is een nieuwigheid binnen het assortiment. Verder vindt de jury het groenblijvend blad en de gekleurde bessen, die ook tijdens de winter op de plant blijven, een meerwaarde. De Pyracantha is droogteresistent, de bloemen zijn interessant voor bijen en de vruchten trekken vogels aan. Dit is een inzending via GrootGroenPlus

Zilver

Variety: Carpinus betulus "Frank Lagaert" - PCS

Deze Carpinus betulus, die vermeerderd werd op de kwekerij van David Bömer (NL), valt op door de compacte groeiwijze en het fijne blad. De jury ziet veel mogelijkheden voor op het terras en voor gebruik als solitair in een stadstuin. “Het is een inlandse bonsai, een nieuwe toepassing van wat altijd een haagplant was.” Deze cultivar is een sterke nieuwkomer binnen het assortiment klimaatbomen. Hij wordt gelanceerd ter ere van Frank Lagaert, voor zijn inzet op het PCS bij het zoeken naar een breed assortiment bomen geschikt voor onze nieuwe klimaatomstandigheden.

Brons

Variety: Distylium 'Coppertone' - Willy De Nolf

Distylium ‘Coppertone’ heeft een koperrood nieuw blad dat uitgroeit tot fris blauwgroen. Deze groenblijvende struik is ziekteresistent en flexibel en is een geweldige keuze voor middelhoge beplantingen. De jury onderstreepte het groenblijvend karakter en de mogelijkheid voor toepassing als bodembedekker.

Goud

Publieksprijs: Agapanthus africanus 'White Willy' - Agapanthus bv

Deze schitterende witte rijkbloeiende en bladhoudende Agapanthus is geselecteerd voor zijn mooie volle witte bloemen, maar ook voor het aantal bloemen. White Willy blijft maar bloeien. In de serre blijft hij zelfs doorbloeien in de winter.

Florall awards najaar 2023

De najaarseditie van Florall telde 70 producenten en twaalf toeleverings- en exportbedrijven. Er werd een behoorlijk compleet assortiment getoond van groene en bloeiende kamerplanten en allerlei visueel aantrekkelijke planten met vaak meerdere toepassingsmogelijkheden voor tuin en terras, maar ook geschikt voor de huiskamer.
Er heerste onder de deelnemers vertrouwen dat het een behoorlijk najaar wordt. Er waren veel bezoekers uit binnen- en buitenland, met opvallend veel bezoekers uit Zweden, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Ook viel de aanwezigheid op van een veertigkoppige delegatie met verantwoordelijken van een twintigtal vestigingen van de Noorse tuincentraketen Hageland.

Een professionele jury reikte opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. In de categorie ‘variety’ waren er 20 inzendingen, een absoluut record. Er werd met ‘Ceci n’est pas Une Rose’ ook een nieuw concept bekroond. De jury beoordeelde klimaat- en toekomstbestendigheid, onderscheidend vermogen, meerwaarde binnen het huidige assortiment, visuele aantrekkelijkheid en de algemene indruk die de nieuwigheid op hen maakte. Goud ging naar: Buddleja Butterfly Candy® Little Ruby, dat opviel met zijn compacte groei en robijnrode bloemen. Het zilver was voor Symphoricarpos chenaultii Fiesta Berry en het brons voor Helleborus niger ‘Winterfall’.
Voor het eerst mochten ook de bezoekers mee stemmen. De publieksprijs ging naar Echinacea SunSeekers Sweet Fuchsia, een inzending van DS Plant.

Goud

CONCEPT: Ceci n’est pas Une Rose - Meerplant

De naam klinkt wellicht al wat bekend, want tijdens Florall van maart werd Rosa ‘Green Summer’;
een van de 3 variëteiten die onder dit concept verkocht worden, bekroond met goud als nieuwe
variëteit. Deze bodembedekker lijkt op het eerste gezicht niet op een roos. De kleinbloemige roosjes zijn geselecteerd voor hun gezondheid, klimaatbestendigheid, bloeirijkheid, gebruiksvriendelijkheid en kleurenpracht. De jury waardeerde dat dit concept het toepassen van rozen als bodembedekker in de verf zet. Het zijn klimaatbestendige planten die het ook goed kunnen doen op het terras, waarbij de rozebottels nadien voor extra sierwaarde zorgen.

Goud

VARIETY Buddleja davidii ‘BotEx 006’ - Willy De Nolf

Merknaam: Buterfly Candy® Litle Ruby. Een zeer bloemrijke serie. De bloemen hebben een lichte,
zoete geur en zijn erg aantrekkelijk voor vlinders en bijen. De jury prees dit compact, goed gevuld en rijkbloeiend type, met opvallend robijnrode bloemen onder meer ook voor de klimaatbestendigheid, biodiversiteitswaarde en veelzijdige toepassingsmogelijkheden. Deze plant past in kleine tuinen, maar ook in een pot op het terras.

Zilver

VARIETY Symphoricarpos chenaultii ‘Rant02’

Merknaam Fiesta Berry. Mooie, compacte cultivar met onderscheidend fijn, bont blad. Gezonde
planten met frisse uitstraling. De jury waardeerde de zeer sterke klimaateigenschappen van deze plant. Ze kan zowel tegen droogte als tegen natte omstandigheden. Ze is heel ziektebestendig. De bonte tekening is stabiel en verloopt niet naar groen. Deze inzending van Boomkwekerij Antonissen uit Sprundel (Nl.) haalde ook zilver op GrootGroenPlus 2022. Deze beurs zendt steeds 3 nieuwigheden in voor Florall.

Brons

VARIETY Helleborus niger ‘Winterfall’ - Helleborus

Het is een compacte helleborus waarvan de bloemen duidelijk zichtbaar zijn en het getoonde lot
presenteerde zich zeer uniform. Heel positief is dat 90% bloeit voor Kerstmis. Behalve in de tuin zijn er ook mogelijkheden op het terras of in plantenbakken. De variëteit is zeer ziekteresistent.

Goud

PUBLIEKSPRIJS Echinacea SunSeekers Sweet Fuchsia - DSPlant

Deze variëteit wist het hart van de bezoekers te veroveren met zijn heldere en levendige fuchsiaroze bloemblaadjes. Ze blijft kort (tot 45 cm), gedijt goed in zonnige tuinen en bloembedden en voegt een vleugje kleur toe aan elke buitenruimte. Ze is ook bruikbaar als snijbloem en trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de ecologische waarde van de tuin.