Florall Awards Voorjaar 2023

De voorjaarseditie van Florall telde 74 producenten en een tiental toeleverings- en exportbedrijven. Er werd een behoorlijk compleet assortiment getoond van groene en bloeiende kamerplanten en allerlei visueel aantrekkelijke planten met vaak meerdere toepassingsmogelijkheden voor tuin en terras, maar ook geschikt voor de huiskamer.

De opkomst van bezoekers uit binnen- en buitenland was behoorlijk. Een professionele jury reikte opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. In de categorie ‘variety’ waren er 16 inzendingen, waarbij mooie aanwinsten. Na een intense beraadslaging, waarin zowel de plantkundige karakteristieken als de toepassingsmogelijkheden en de meerwaarde in het tuincentrum gewikt en gewogen werden, besloot de jury om Rosa ‘Green Summer’ te bekronen met goud; Distylium ‘Swing Low’ (PIIDIST-VI) - (First Editions®) haalde zilver en Taxus baccata ‘TINY T’ kreeg brons.

De jury liet in zijn beoordeling sterk doorwegen welke meerwaarde de nieuwe cultivars aanbrengen in het bestaande assortiment van hun soort. Er werd met ‘For every garden’ ook een nieuw concept bekroond.

De inzendingen die niet in de prijzen vielen, kan u bekijken in de catalogus.

Goud

Rosa ‘Green Summer’ – (Ceci n'est pas Une Rose®) - Meerplant BV

Deze bodembedekker lijkt op het eerste gezicht niet op een roos, vandaar de merknaam. Deze cultivar vormt een extra dicht tapijt van groene glanzende blaadjes dat onkruid geen kans geeft. De kleine witte, geurende enkelvoudige roosjes worden druk bezocht door bijen. In de herfst zorgen de rode botteltjes voor extra sierwaarde.

De selectie gebeurde op basis van ziekteresistentie, klimaatbestendigheid, bloeirijkheid, gebruiksvriendelijkheid, kleurenpracht en bodembedekkend karakter. Ze passen perfect vooraan in de vaste planten border, perk en openbaar groen, maar ook in een pot op een tafel, zowel binnen als buiten. Ze staan op eigen wortel en geven dus geen wildopslag. Hoogte: 20 – 30 cm – Plantafstand: 50 cm.

De jury oordeelde dat dit de meest vernieuwende cultivar was van de zestien kandidaten. Het is een meerwaarde dat deze roos zowel binnen als buiten enorm decoratief overkomt.

www.meerplant.be

Zilver

Distylium ‘Swing Low’ (PIIDIST-VI) - (First Editions®) - Willy De Nolf nv

Distylium ‘Swing Low®’ is een laagblijvende groenblijvende struik, die een perfecte uitgestrekte bodembedekker vormt. Deze cultivar wordt slechts 75 cm hoog en 150 cm breed en heeft blauwgroene bladeren, die zich dicht op elkaar bevinden op de horizontale takken. Net als alle First Editions® Distylium cultivars, is Swing Low® een multifunctionele plant die in meerdere toepassingen gebruikt kan worden. Hij verdraagt goed om gesnoeid te worden en is ziekte- en insectenresistent.

De jury vindt dat de soort Distylium meer aandacht verdient, omdat het gezonde planten zijn die meerwaarde brengen in de tuin. Deze laag blijvende cultivar biedt bovendien mogelijkheden voor toepassing als bodembedekker.

www.denolf.com

Brons

Taxus baccata ‘HER2016T02’ (TINY T) - Herplant BV

Deze soort werd bekroond op Groot Groen Plus en werd daarom voorgedragen voor de Florall awards. Het is een zeer compacte door Herplant zelf geselecteerde Taxus met opgaande groeiwijze en fijne, donkergroene naalden.
De plant is zeer geschikt voor lage vakbeplanting of lage haagjes en vraagt heel weinig onderhoud.

De jury ziet als extra troeven dat het om een inheemse soort gaat, die bovendien goed tegen de droogte kan.

www.herplant.be

Goud

Concept: For Every Garden - Kris Stevens

Dit concept voor siergrassen is ontworpen om de klant zo goed mogelijk te informeren, zodat die zelfstandig een keuze kan maken binnen het ruime assortiment siergrassen. Op elk etiket worden duidelijk de planthoogte vermeld, met bijhorend opschrift ‘Small’, ‘Medium’ of ’Large’, en pictogrammen om groenblijvende en winterharde grassen aan te duiden.

Een bijhorend infobord past zowel op CC-karren als op de concept-tafel. Er zijn ook infoborden met kleinere afmetingen en banners met het opschrift: ‘For Every Garden’.

planten.stevens@gmail.com

Florall Awards Najaar 2022

Een professionele jury reikte op 23 augustus 2022 opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. Na een intense beraadslaging, waarin meerdere aspecten gewikt en gewogen werden, besloot de jury om bij de nieuwe variëteiten Sempervivum ‘Coconut Crystal Belsemmag1’ te bekronen met goud; Potentilla fruticosa ‘Citrus Tart’ haalde zilver en Fagus sylvatica ‘Verschuurfag1’ (Midnight Feather) kreeg brons.

De jury had in de categorie ‘Nieuwe concepten’ ook goud voor Hedgeon van Meer Plant BV. Dit is een concept met voorgevormde bloeiende haagplanten, waarin twee nieuwe rozenselecties werden getoond op de beurs.

Goud

‘Coconut Crystal Belsemmag1’ - Belgicactus

Sempervivum ‘Coconut Crystal’ (merknaam: Colorockz ®) fleurt in de lente borders en daken op met limoengroene en rode tinten die gedurende het groeiseizoen vervagen tot een spectaculaire crème- en wijnrode kleurencombinatie. Deze cv. groeit snel heeft een zeer grote rozet en staat bekend om zijn indrukwekkende potprestaties buiten, vooral dankzij zijn extreem sterk wortelsysteem.

De jury vindt dit een plant met een mooie look & feel, waar ook de gekozen pot perfect bijpast, wat een sterke commerciële troef is. Een voordeel is dat Sempervivum al goed bekend is bij de consument. Deze plant is klimaatbestendig: ze verdraagt goed droogte en hitte, en is anderzijds ook vorstbestendig. Het is een plant voor kleine plekjes en terrassen, zodat iedere consument ze kan kopen. Ze is ook heel onderhoudsvriendelijk.

Zilver

Potentilla fruticosa ‘Citrus Tart’ - Willy De Nolf NV

Potentilla ‘Citrus Tart’ ontleent zijn originaliteit aan zijn dubbele bloemen, van een zeer sterk helder geel. Deze blijven verschijnen van mei tot september op een zeer dichte struik die niet veeleisend is. Deze cv. kan om met zowel hitte als een droge grond.

De jury apprecieert de opvallende citroenkleur, de vorm en de mooie positionering van de bloemen. Deze plant is zowel van opzij aantrekkelijk, als van boven bekeken. Het is een kleine struik die goed vertakt en kan gebruikt worden in borders en bij het terras. Ook deze plant kan goed tegen droogte en hitte. Ze is zeker een verrijking van het assortiment.

Brons

Fagus sylvatica ‘Verschuurfag1’ (Midnight Feather) - A&E Maaijen vof

Deze opgaand groeiende beuk vormt een doorgaande harttak en dikt goed op de stam. In het voorjaar loopt hij uit met smalle rode diep ingesneden bladeren, die in de loop van het seizoen purperzwart worden. Het is een gezonde en prima winterharde boom die geen last heeft van bladverbranding.

De jury vindt dit een prachtige plant, een boom die een eyecatcher kan zijn in de tuin - ook in kleine tuinen. De paarse kleur is opvallend, net als het gevederde blad. Deze plant wekt verwondering op en nodigt uit om het blad beet te nemen, om het beter te bekijken.

Goud

Concept Hedgeon Pink, Hedgeon White - Meerplant bv

Dit concept bestaat er in om kant en klare voorgevormde haagplanten aan te bieden. Dit kan met groene planten, maar ook met twee nieuwe rozenselecties, de ene met witte en de andere met roze bloemen. Deze totaal nieuwe kruisingen zijn zeer gezond en geschikt om als haag te gebruiken. Dit zorgt er voor dat de klant onmiddellijk van zijn haag kan genieten, alsof die er al enkele jaren staat.

De jury vindt een kant en klare rozenhaag toch wel iets bijzonders. Er is potentieel voor terrassen, voor een groene gevel en ook voor een tegeltuin. Het formaat (55 x 20 cm) is dat van 2 stoeptegels. Positief is dat de rozen gezond en niet al te stekelig zijn en gedurende 4 maand bloeien, van onder tot boven. Het is onderhoudsvriendelijk, want de haag kan geschoren worden. De afmetingen zijn zodanig dat de koper het nog kan dragen (een handvat aan weerszijden) en de mini-haag nog in zijn wagen past.