Florall Awards Najaar 2021

Dankzij de soepelere Covid-maatregelen kon de najaarseditie van Florall fysiek doorgaan.
In maart dienden we nog te werken met een digitale editie.

Een professionele jury reikte opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. Na een intense beraadslaging waarin meerdere aspecten gewikt en gewogen werden, besloot de jury om Callicarpa bodinieri ‘Magical snowqueen’ te bekronen met goud; Cortaderia ‘Tiny pampa’ haalde zilver en Echinacea ‘SunSeekers Apple green’ kreeg brons.

Goud

Callicarpa bodinieri ‘Magical snowqueen’ - WILLY DE NOLF

Deze plant is gezien de grootte die ze uiteindelijk bereikt vooral geschikt voor borders. De jury benadrukte als positieve punten de goede groei, het gezonde blad en het vermogen om vlot te vertakken. Weliswaar is de bloei weinig spectaculair, omdat de bloemen tussen de bladeren verstopt zitten, maar de plant biedt wel een mooie herfstverkleuring.

De grote sierwaarde komt tot uiting na het vallen van de bladeren. De bessen blijven een winter lang de tuin decoreren. De vogels lusten ze niet omdat ze bitter zijn.
Nieuw aan de Magical snowqueen is dat de bessen volledig wit zijn, waar de meeste C. bodinieri’s paarse bessen hebben.
Dat verleent hen ook mogelijkheden voor binnenhuisdecoratie en zelfs om enkele winterse twijgen te gebruiken bij het bloemschikken.

Zilver

Cortaderia ‘Tiny Pampa’ - PLANTEN STEVENS VOF

Deze Cortaderia kan gebruikt worden als kamerplant maar doet het ook goed in de tuin: van op het terras tot in de border. Hij struikt geweldig goed uit maar blijft zeer compact, en is bovendien perfect winterhard.
Deze plant wordt bekroond voor de nieuwe presentatie: Planten Stevens biedt ze nu aan in een grote pot, opdat de plant mooi tot haar recht zou komen in de handelskanalen.

De jury was gecharmeerd door het decoratieve blad en door de bloeiwijze, die zelfs ongeopend al heel aantrekkelijk is. De plant heeft potentie voor binnenhuisdecoratie, maar ook voor het terras en zeker ook in de tuin. Ze groeit mooi in pollen, laat zich gemakkelijk onderhouden en kan enorm goed tegen droogte.

Brons

Echinacea ‘SunSeekers Apple green’ - DSplant

De groep SunSeekers onderscheidt zich met een compacte habitus voor Echinacea en met sterke dikke stelen die rijkelijk vertakken. Ze hebben een dubbele bloemlaag, waar Echinacea doorgaans slechts één laag bloemblaadjes telt. Zo lijkt de groene bloem wat op een gerbera. Ze leent zich goed voor thuisgebruik als snijbloem in gemengde boeketten. Ze bloeit van juli tot oktober. Opmerkelijk is ook de winterhardheid, die vaak een zwak punt is bij Echinacea.

De jury liet zich charmeren door de mooie witgroene kleur, die wat doet denken aan witloofblad dat iets te veel licht kreeg. De bloemknop is al aantrekkelijk wanneer die nog niet geopend is. Het is een waardevolle Echinacea, die zeker een verrijking is voor het assortiment en die tot zijn recht kan komen in bloembakken, op het terras of in de tuin. Positief is ook dat ze zich leent tot gebruik als snijbloem voor de eigen huiskamer. De stevige stengels en gedrongen groei zijn een meerwaarde.

Florall Awards Voorjaar 2021

Ondanks er geen fysieke beurs is, werden er wel FLORALL-awards georganiseerd. Telers en handelaars kregen de mogelijkheid om nieuwigheden in te zenden.

Net als bij een fysieke beurs, na een intense beraadslaging waarin meerdere aspecten van de kandidaten gewikt en gewogen werden, besloot de jury om Betterbuxus te bekronen met goud. Agapanthus 'Poppin Purple', werd bekroond met zilver én sleepte de eerste publieksprijs in de wacht. De spectaculaire kleuren overtuigden de jury om brons toe te kennen aan de Leucothoe 'Rant01' (Firestar).

Goud

BetterBuxus® - Herplant

Resistente Buxusrassen tegen schimmelziektes.
Betterbuxus hybriden zijn door veredeling verkregen resistente buxusrassen tegen Calonectria op Buxus die samen met het ILVO werden ontwikkeld. Ze vertonen volgens recent onderzoek ook een hogere tolerantie tegen de buxusmot.

Motivatie jury:
Deze nieuwe rassen met resistentie tegen schimmelziekten counteren alvast het grootste probleem van Buxus. Ze zijn het resultaat van meer dan tien jaar veredelingswerk door Herplant BV in samenwerking met ILVO en PCS, waarbij vanuit zaailingen de natuurlijke resistentie van wilde varianten werd ingebracht.

De jury stelt het innovatieve aspect van deze plant voorop, en vindt dat de naam Betterbuxus® moet helpen om op te tornen tegen het idee dat Buxus een moeilijke plant is. De resistentie tegen schimmelziekten maakt dat de planten – mits wat aandacht voor de buxusmot - ongestoord kunnen groeien in de zomer, wat een meerwaarde is.
Ook de veelzijdigheid spreekt de jury aan. Ze gedijen als terrasplant in pot of in vollegrond. De iets lossere groeiwijze hoeft geen nadeel te zijn, omdat het moderner oogt. Ze zijn ook bruikbaar als bodembedekker en voor vormsnoei. De plant zorgt voor groene tinten in de winter.

Zilver

Agapanthus 'Poppin Purple' - Agapanthuskwekerij

Agapanthus 'Poppin Purple' heeft fantastische, paarse bloemen en een hoge bloemproductie. 'Poppin Purple' heeft een lange bloeiperiode met goede herbloei zodat u lang kunt genieten van de intens paarse bloemen. Deze Agapanthus groeit sneller dan andere rassen en wordt ca. 60 cm hoog en 45 cm breed.
Plaats 'Poppin Purple' in de (volle) zon in een goed gedraineerde bodem.
Het is een geweldige plant voor in de vaste plantenborder, voor in pot op terras of balkon of voor in gemengde containers.
Winterhard tot ca. -12 ºC.

Kort samengevat: De EERSTE dieppaarse doorbloeiende bladhoudende Agapanthus op de markt.

Motivatie jury:
Deze kleurrijke plant kan een breed publiek aanspreken. Ze brengt kleur in de tuin en bloeit gedurende een lange periode.
‘Poppin Purple’ groeit niet te hoog, wat ze het aanplanten waard maakt in borders of in pot.
Er zijn nog paarse soorten, maar de jury gelooft er in dat ‘Poppin Purple’ gaat opvallen met zijn kleur. Agapanthus is een populaire doorbloeiende plant, die meelift met andere kleurbrengers in de tuin. Agapanthus trekt vlinders aan en is bijenvriendelijk.

De Agapanthus 'Poppin Purple' won ook de publieksprijs

Brons

Leucothoe ‘RANT01’ (FIRESTAR) - Van Vliet New Plants BV

‘RANT01’ heeft een goede compacte en dichte groeiwijze. De bladeren zijn fris donkergroen met brede witte randen in de zomer. In de herfst kleuren de jonge scheuten diep purperrood. Ze blijven dit de hele winter.
De plant is stabiel en vormt geen groenbladige twijgen. Ook is de plant weinig gevoelig voor bladvlekken.

https://grootgroenplus.nl/uploads/2020/nieuwigheden/Leucothoe-RANT01-FI…

Motivatie jury:
De jury vindt de spectaculaire kleuren rood, groen en bont vernieuwend ten opzichte van andere Leucothoe. De verschillende kleuren in verschillende seizoenen, en ook tijdens de winter, zijn een meerwaarde.
Het is een trage groeier, die dus weinig onderhoud vraagt.
Dit is een variëteit die goed bij deze rare tijden past.
Op dit moment hebben we nood aan vrijheid, creativiteit en speelsheid, wat deze plant kan brengen op het terras. Ze heeft daarmee de potentie om ons blij te maken.