Florall awards najaar 2023

De najaarseditie van Florall telde 70 producenten en twaalf toeleverings- en exportbedrijven. Er werd een behoorlijk compleet assortiment getoond van groene en bloeiende kamerplanten en allerlei visueel aantrekkelijke planten met vaak meerdere toepassingsmogelijkheden voor tuin en terras, maar ook geschikt voor de huiskamer.
Er heerste onder de deelnemers vertrouwen dat het een behoorlijk najaar wordt. Er waren veel bezoekers uit binnen- en buitenland, met opvallend veel bezoekers uit Zweden, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Ook viel de aanwezigheid op van een veertigkoppige delegatie met verantwoordelijken van een twintigtal vestigingen van de Noorse tuincentraketen Hageland.

Een professionele jury reikte opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. In de categorie ‘variety’ waren er 20 inzendingen, een absoluut record. Er werd met ‘Ceci n’est pas Une Rose’ ook een nieuw concept bekroond. De jury beoordeelde klimaat- en toekomstbestendigheid, onderscheidend vermogen, meerwaarde binnen het huidige assortiment, visuele aantrekkelijkheid en de algemene indruk die de nieuwigheid op hen maakte. Goud ging naar: Buddleja Butterfly Candy® Little Ruby, dat opviel met zijn compacte groei en robijnrode bloemen. Het zilver was voor Symphoricarpos chenaultii Fiesta Berry en het brons voor Helleborus niger ‘Winterfall’.
Voor het eerst mochten ook de bezoekers mee stemmen. De publieksprijs ging naar Echinacea SunSeekers Sweet Fuchsia, een inzending van DS Plant.

Goud

CONCEPT: Ceci n’est pas Une Rose - Meerplant

De naam klinkt wellicht al wat bekend, want tijdens Florall van maart werd Rosa ‘Green Summer’;
een van de 3 variëteiten die onder dit concept verkocht worden, bekroond met goud als nieuwe
variëteit. Deze bodembedekker lijkt op het eerste gezicht niet op een roos. De kleinbloemige roosjes zijn geselecteerd voor hun gezondheid, klimaatbestendigheid, bloeirijkheid, gebruiksvriendelijkheid en kleurenpracht. De jury waardeerde dat dit concept het toepassen van rozen als bodembedekker in de verf zet. Het zijn klimaatbestendige planten die het ook goed kunnen doen op het terras, waarbij de rozebottels nadien voor extra sierwaarde zorgen.

Goud

VARIETY Buddleja davidii ‘BotEx 006’ - Willy De Nolf

Merknaam: Buterfly Candy® Litle Ruby. Een zeer bloemrijke serie. De bloemen hebben een lichte,
zoete geur en zijn erg aantrekkelijk voor vlinders en bijen. De jury prees dit compact, goed gevuld en rijkbloeiend type, met opvallend robijnrode bloemen onder meer ook voor de klimaatbestendigheid, biodiversiteitswaarde en veelzijdige toepassingsmogelijkheden. Deze plant past in kleine tuinen, maar ook in een pot op het terras.

Zilver

VARIETY Symphoricarpos chenaultii ‘Rant02’

Merknaam Fiesta Berry. Mooie, compacte cultivar met onderscheidend fijn, bont blad. Gezonde
planten met frisse uitstraling. De jury waardeerde de zeer sterke klimaateigenschappen van deze plant. Ze kan zowel tegen droogte als tegen natte omstandigheden. Ze is heel ziektebestendig. De bonte tekening is stabiel en verloopt niet naar groen. Deze inzending van Boomkwekerij Antonissen uit Sprundel (Nl.) haalde ook zilver op GrootGroenPlus 2022. Deze beurs zendt steeds 3 nieuwigheden in voor Florall.

Brons

VARIETY Helleborus niger ‘Winterfall’ - Helleborus

Het is een compacte helleborus waarvan de bloemen duidelijk zichtbaar zijn en het getoonde lot
presenteerde zich zeer uniform. Heel positief is dat 90% bloeit voor Kerstmis. Behalve in de tuin zijn er ook mogelijkheden op het terras of in plantenbakken. De variëteit is zeer ziekteresistent.

Goud

PUBLIEKSPRIJS Echinacea SunSeekers Sweet Fuchsia - DSPlant

Deze variëteit wist het hart van de bezoekers te veroveren met zijn heldere en levendige fuchsiaroze bloemblaadjes. Ze blijft kort (tot 45 cm), gedijt goed in zonnige tuinen en bloembedden en voegt een vleugje kleur toe aan elke buitenruimte. Ze is ook bruikbaar als snijbloem en trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de ecologische waarde van de tuin.

Florall Awards Voorjaar 2023

De voorjaarseditie van Florall telde 74 producenten en een tiental toeleverings- en exportbedrijven. Er werd een behoorlijk compleet assortiment getoond van groene en bloeiende kamerplanten en allerlei visueel aantrekkelijke planten met vaak meerdere toepassingsmogelijkheden voor tuin en terras, maar ook geschikt voor de huiskamer.

De opkomst van bezoekers uit binnen- en buitenland was behoorlijk. Een professionele jury reikte opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. In de categorie ‘variety’ waren er 16 inzendingen, waarbij mooie aanwinsten. Na een intense beraadslaging, waarin zowel de plantkundige karakteristieken als de toepassingsmogelijkheden en de meerwaarde in het tuincentrum gewikt en gewogen werden, besloot de jury om Rosa ‘Green Summer’ te bekronen met goud; Distylium ‘Swing Low’ (PIIDIST-VI) - (First Editions®) haalde zilver en Taxus baccata ‘TINY T’ kreeg brons.

De jury liet in zijn beoordeling sterk doorwegen welke meerwaarde de nieuwe cultivars aanbrengen in het bestaande assortiment van hun soort. Er werd met ‘For every garden’ ook een nieuw concept bekroond.

De inzendingen die niet in de prijzen vielen, kan u bekijken in de catalogus.

Goud

Rosa ‘Green Summer’ – (Ceci n'est pas Une Rose®) - Meerplant BV

Deze bodembedekker lijkt op het eerste gezicht niet op een roos, vandaar de merknaam. Deze cultivar vormt een extra dicht tapijt van groene glanzende blaadjes dat onkruid geen kans geeft. De kleine witte, geurende enkelvoudige roosjes worden druk bezocht door bijen. In de herfst zorgen de rode botteltjes voor extra sierwaarde.

De selectie gebeurde op basis van ziekteresistentie, klimaatbestendigheid, bloeirijkheid, gebruiksvriendelijkheid, kleurenpracht en bodembedekkend karakter. Ze passen perfect vooraan in de vaste planten border, perk en openbaar groen, maar ook in een pot op een tafel, zowel binnen als buiten. Ze staan op eigen wortel en geven dus geen wildopslag. Hoogte: 20 – 30 cm – Plantafstand: 50 cm.

De jury oordeelde dat dit de meest vernieuwende cultivar was van de zestien kandidaten. Het is een meerwaarde dat deze roos zowel binnen als buiten enorm decoratief overkomt.

www.meerplant.be

Zilver

Distylium ‘Swing Low’ (PIIDIST-VI) - (First Editions®) - Willy De Nolf nv

Distylium ‘Swing Low®’ is een laagblijvende groenblijvende struik, die een perfecte uitgestrekte bodembedekker vormt. Deze cultivar wordt slechts 75 cm hoog en 150 cm breed en heeft blauwgroene bladeren, die zich dicht op elkaar bevinden op de horizontale takken. Net als alle First Editions® Distylium cultivars, is Swing Low® een multifunctionele plant die in meerdere toepassingen gebruikt kan worden. Hij verdraagt goed om gesnoeid te worden en is ziekte- en insectenresistent.

De jury vindt dat de soort Distylium meer aandacht verdient, omdat het gezonde planten zijn die meerwaarde brengen in de tuin. Deze laag blijvende cultivar biedt bovendien mogelijkheden voor toepassing als bodembedekker.

www.denolf.com

Brons

Taxus baccata ‘HER2016T02’ (TINY T) - Herplant BV

Deze soort werd bekroond op Groot Groen Plus en werd daarom voorgedragen voor de Florall awards. Het is een zeer compacte door Herplant zelf geselecteerde Taxus met opgaande groeiwijze en fijne, donkergroene naalden.
De plant is zeer geschikt voor lage vakbeplanting of lage haagjes en vraagt heel weinig onderhoud.

De jury ziet als extra troeven dat het om een inheemse soort gaat, die bovendien goed tegen de droogte kan.

www.herplant.be

Goud

Concept: For Every Garden - Kris Stevens

Dit concept voor siergrassen is ontworpen om de klant zo goed mogelijk te informeren, zodat die zelfstandig een keuze kan maken binnen het ruime assortiment siergrassen. Op elk etiket worden duidelijk de planthoogte vermeld, met bijhorend opschrift ‘Small’, ‘Medium’ of ’Large’, en pictogrammen om groenblijvende en winterharde grassen aan te duiden.

Een bijhorend infobord past zowel op CC-karren als op de concept-tafel. Er zijn ook infoborden met kleinere afmetingen en banners met het opschrift: ‘For Every Garden’.

planten.stevens@gmail.com