Florall Awards Voorjaar 2022

Op 1 maart 2022 reikte een professionele jury opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. Er waren 13 inzendingen, waarbij mooie aanwinsten. Na een intense beraadslaging waarin meerdere aspecten gewikt en gewogen werden, besloot de jury om Primula acaulis ‘Rubens’ Antique rose te bekronen met goud; Leucothoe axillaris ‘Opstal55’ (Curly Gold) haalde zilver en Azalea Star Style® lila kreeg brons. De jury liet in zijn beoordeling sterk doorwegen welke meerwaarde de nieuwe cultivars aanbrengen in het bestaande assortiment van hun soort.

Goud

Primula acaulis ‘Rubens’ Antique rose - Rudy Raes Bloemzaden NV

‘Rubens’ is een dubbelbloemige, late selectie. Het mooi, donkergroen gewas vormt een aantrekkelijke basis voor de halfgrote tot grote dubbele bloemen. Antique rose is een nieuwe pasteltint binnen deze groep.

De jury vond de kleur vernieuwend en kon de unieke positionering en verrassende geur van de bloemen en de compacte bloeivorm appreciëren. De plant vormt veel bloemen en de bloemblaadjes hebben franjes. Ook een meerwaarde is de stevigheid van de plant, die maakt dat ze weer en wind kan trotseren in de voorjaarsbloembakken. Deze plant (en bij uitbreiding de gehele Primula Rubens serie) doet het ook als potplant in de woonkamer voortreffelijk. Ze zorgen gedurende ruim 3 weken voor een boeket aan bloemen met een steeds variërend uitzicht! Deze eigenschap zorgt voor een nieuwe dimensie binnen het primulasegment.

Zilver

Leucothoe axillaris ‘Opstal55’ (Curly Gold) - Boomkwekerij R. van Opstal

Het jonge blad van ‘Opstal 55’ (Curly Gold) is oranjerood. Als het blad wat ouder wordt, verandert de kleur. Naast de kleuren, is ook de gedraaide bladvorm bijzonder. ‘Opstal 55’ (Curly Gold) heeft een dichte, compacte groei en wordt ca 60 cm H en 40 cm B. Deze groenblijvende heester doet het goed in zure, vochtige maar goed doorlaatbare gronden en gedijt zowel in volle zon als in halfschaduw.

Volgens de jury is de unieke gekrulde bladvorm het grootste pluspunt. De bladkleur en het verkleuren naar de herfst toe is een andere troef. De plant is ook robuuster en steviger dan andere Leucothoe’s. Het is een cultivar die breed kan toegepast worden in de tuinaanleg en de kleuren laten heel wat combinaties toe met andere planten in de border.

Brons

Azalea Star Style® lila - Leybaert

Star Style® is een bijzondere plant met unieke langwerpige bladeren & stervormige bloemen. Deze compacte azalea bloeit uitbundig in het voorjaar tot 4 weken lang en gedijt het best in de zon of bij halfschaduw. De plant is zeer gemakkelijk te verzorgen en kan tot wel -10°C verdragen. Star Style wordt ongeveer 50 cm hoog en bestaat in 3 kleuren (roze, lila en wit).

De jury bekroonde de lila variant omdat de bloemdensiteit en compactheid net iets beter was dan van de andere kleurvarianten. Het feit dat er onmiddellijk drie kleurvarianten uitkomen, is commercieel een meerwaarde. De bloem- en bladvorm zijn vernieuwend binnen de soort. Dankzij de winterhardheid zijn er heel wat mogelijkheden voor toepassing als terrasplant.

Florall Awards Najaar 2021

Dankzij de soepelere Covid-maatregelen kon de najaarseditie van Florall fysiek doorgaan.
In maart dienden we nog te werken met een digitale editie.

Een professionele jury reikte opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. Na een intense beraadslaging waarin meerdere aspecten gewikt en gewogen werden, besloot de jury om Callicarpa bodinieri ‘Magical snowqueen’ te bekronen met goud; Cortaderia ‘Tiny pampa’ haalde zilver en Echinacea ‘SunSeekers Apple green’ kreeg brons.

Goud

Callicarpa bodinieri ‘Magical snowqueen’ - WILLY DE NOLF

Deze plant is gezien de grootte die ze uiteindelijk bereikt vooral geschikt voor borders. De jury benadrukte als positieve punten de goede groei, het gezonde blad en het vermogen om vlot te vertakken. Weliswaar is de bloei weinig spectaculair, omdat de bloemen tussen de bladeren verstopt zitten, maar de plant biedt wel een mooie herfstverkleuring.

De grote sierwaarde komt tot uiting na het vallen van de bladeren. De bessen blijven een winter lang de tuin decoreren. De vogels lusten ze niet omdat ze bitter zijn.
Nieuw aan de Magical snowqueen is dat de bessen volledig wit zijn, waar de meeste C. bodinieri’s paarse bessen hebben.
Dat verleent hen ook mogelijkheden voor binnenhuisdecoratie en zelfs om enkele winterse twijgen te gebruiken bij het bloemschikken.

Zilver

Cortaderia ‘Tiny Pampa’ - PLANTEN STEVENS VOF

Deze Cortaderia kan gebruikt worden als kamerplant maar doet het ook goed in de tuin: van op het terras tot in de border. Hij struikt geweldig goed uit maar blijft zeer compact, en is bovendien perfect winterhard.
Deze plant wordt bekroond voor de nieuwe presentatie: Planten Stevens biedt ze nu aan in een grote pot, opdat de plant mooi tot haar recht zou komen in de handelskanalen.

De jury was gecharmeerd door het decoratieve blad en door de bloeiwijze, die zelfs ongeopend al heel aantrekkelijk is. De plant heeft potentie voor binnenhuisdecoratie, maar ook voor het terras en zeker ook in de tuin. Ze groeit mooi in pollen, laat zich gemakkelijk onderhouden en kan enorm goed tegen droogte.

Brons

Echinacea ‘SunSeekers Apple green’ - DSplant

De groep SunSeekers onderscheidt zich met een compacte habitus voor Echinacea en met sterke dikke stelen die rijkelijk vertakken. Ze hebben een dubbele bloemlaag, waar Echinacea doorgaans slechts één laag bloemblaadjes telt. Zo lijkt de groene bloem wat op een gerbera. Ze leent zich goed voor thuisgebruik als snijbloem in gemengde boeketten. Ze bloeit van juli tot oktober. Opmerkelijk is ook de winterhardheid, die vaak een zwak punt is bij Echinacea.

De jury liet zich charmeren door de mooie witgroene kleur, die wat doet denken aan witloofblad dat iets te veel licht kreeg. De bloemknop is al aantrekkelijk wanneer die nog niet geopend is. Het is een waardevolle Echinacea, die zeker een verrijking is voor het assortiment en die tot zijn recht kan komen in bloembakken, op het terras of in de tuin. Positief is ook dat ze zich leent tot gebruik als snijbloem voor de eigen huiskamer. De stevige stengels en gedrongen groei zijn een meerwaarde.