Florall Awards Najaar 2022

Een professionele jury reikte op 23 augustus 2022 opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. Na een intense beraadslaging, waarin meerdere aspecten gewikt en gewogen werden, besloot de jury om bij de nieuwe variëteiten Sempervivum ‘Coconut Crystal Belsemmag1’ te bekronen met goud; Potentilla fruticosa ‘Citrus Tart’ haalde zilver en Fagus sylvatica ‘Verschuurfag1’ (Midnight Feather) kreeg brons.

De jury had in de categorie ‘Nieuwe concepten’ ook goud voor Hedgeon van Meer Plant BV. Dit is een concept met voorgevormde bloeiende haagplanten, waarin twee nieuwe rozenselecties werden getoond op de beurs.

Goud

‘Coconut Crystal Belsemmag1’ - Belgicactus

Sempervivum ‘Coconut Crystal’ (merknaam: Colorockz ®) fleurt in de lente borders en daken op met limoengroene en rode tinten die gedurende het groeiseizoen vervagen tot een spectaculaire crème- en wijnrode kleurencombinatie. Deze cv. groeit snel heeft een zeer grote rozet en staat bekend om zijn indrukwekkende potprestaties buiten, vooral dankzij zijn extreem sterk wortelsysteem.

De jury vindt dit een plant met een mooie look & feel, waar ook de gekozen pot perfect bijpast, wat een sterke commerciële troef is. Een voordeel is dat Sempervivum al goed bekend is bij de consument. Deze plant is klimaatbestendig: ze verdraagt goed droogte en hitte, en is anderzijds ook vorstbestendig. Het is een plant voor kleine plekjes en terrassen, zodat iedere consument ze kan kopen. Ze is ook heel onderhoudsvriendelijk.

Zilver

Potentilla fruticosa ‘Citrus Tart’ - Willy De Nolf NV

Potentilla ‘Citrus Tart’ ontleent zijn originaliteit aan zijn dubbele bloemen, van een zeer sterk helder geel. Deze blijven verschijnen van mei tot september op een zeer dichte struik die niet veeleisend is. Deze cv. kan om met zowel hitte als een droge grond.

De jury apprecieert de opvallende citroenkleur, de vorm en de mooie positionering van de bloemen. Deze plant is zowel van opzij aantrekkelijk, als van boven bekeken. Het is een kleine struik die goed vertakt en kan gebruikt worden in borders en bij het terras. Ook deze plant kan goed tegen droogte en hitte. Ze is zeker een verrijking van het assortiment.

Brons

Fagus sylvatica ‘Verschuurfag1’ (Midnight Feather) - A&E Maaijen vof

Deze opgaand groeiende beuk vormt een doorgaande harttak en dikt goed op de stam. In het voorjaar loopt hij uit met smalle rode diep ingesneden bladeren, die in de loop van het seizoen purperzwart worden. Het is een gezonde en prima winterharde boom die geen last heeft van bladverbranding.

De jury vindt dit een prachtige plant, een boom die een eyecatcher kan zijn in de tuin - ook in kleine tuinen. De paarse kleur is opvallend, net als het gevederde blad. Deze plant wekt verwondering op en nodigt uit om het blad beet te nemen, om het beter te bekijken.

Goud

Concept Hedgeon Pink, Hedgeon White - Meerplant bv

Dit concept bestaat er in om kant en klare voorgevormde haagplanten aan te bieden. Dit kan met groene planten, maar ook met twee nieuwe rozenselecties, de ene met witte en de andere met roze bloemen. Deze totaal nieuwe kruisingen zijn zeer gezond en geschikt om als haag te gebruiken. Dit zorgt er voor dat de klant onmiddellijk van zijn haag kan genieten, alsof die er al enkele jaren staat.

De jury vindt een kant en klare rozenhaag toch wel iets bijzonders. Er is potentieel voor terrassen, voor een groene gevel en ook voor een tegeltuin. Het formaat (55 x 20 cm) is dat van 2 stoeptegels. Positief is dat de rozen gezond en niet al te stekelig zijn en gedurende 4 maand bloeien, van onder tot boven. Het is onderhoudsvriendelijk, want de haag kan geschoren worden. De afmetingen zijn zodanig dat de koper het nog kan dragen (een handvat aan weerszijden) en de mini-haag nog in zijn wagen past.

Florall Awards Voorjaar 2022

Op 1 maart 2022 reikte een professionele jury opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. Er waren 13 inzendingen, waarbij mooie aanwinsten. Na een intense beraadslaging waarin meerdere aspecten gewikt en gewogen werden, besloot de jury om Primula acaulis ‘Rubens’ Antique rose te bekronen met goud; Leucothoe axillaris ‘Opstal55’ (Curly Gold) haalde zilver en Azalea Star Style® lila kreeg brons. De jury liet in zijn beoordeling sterk doorwegen welke meerwaarde de nieuwe cultivars aanbrengen in het bestaande assortiment van hun soort.

Goud

Primula acaulis ‘Rubens’ Antique rose - Rudy Raes Bloemzaden NV

‘Rubens’ is een dubbelbloemige, late selectie. Het mooi, donkergroen gewas vormt een aantrekkelijke basis voor de halfgrote tot grote dubbele bloemen. Antique rose is een nieuwe pasteltint binnen deze groep.

De jury vond de kleur vernieuwend en kon de unieke positionering en verrassende geur van de bloemen en de compacte bloeivorm appreciëren. De plant vormt veel bloemen en de bloemblaadjes hebben franjes. Ook een meerwaarde is de stevigheid van de plant, die maakt dat ze weer en wind kan trotseren in de voorjaarsbloembakken. Deze plant (en bij uitbreiding de gehele Primula Rubens serie) doet het ook als potplant in de woonkamer voortreffelijk. Ze zorgen gedurende ruim 3 weken voor een boeket aan bloemen met een steeds variërend uitzicht! Deze eigenschap zorgt voor een nieuwe dimensie binnen het primulasegment.

Zilver

Leucothoe axillaris ‘Opstal55’ (Curly Gold) - Boomkwekerij R. van Opstal

Het jonge blad van ‘Opstal 55’ (Curly Gold) is oranjerood. Als het blad wat ouder wordt, verandert de kleur. Naast de kleuren, is ook de gedraaide bladvorm bijzonder. ‘Opstal 55’ (Curly Gold) heeft een dichte, compacte groei en wordt ca 60 cm H en 40 cm B. Deze groenblijvende heester doet het goed in zure, vochtige maar goed doorlaatbare gronden en gedijt zowel in volle zon als in halfschaduw.

Volgens de jury is de unieke gekrulde bladvorm het grootste pluspunt. De bladkleur en het verkleuren naar de herfst toe is een andere troef. De plant is ook robuuster en steviger dan andere Leucothoe’s. Het is een cultivar die breed kan toegepast worden in de tuinaanleg en de kleuren laten heel wat combinaties toe met andere planten in de border.

Brons

Azalea Star Style® lila - Leybaert

Star Style® is een bijzondere plant met unieke langwerpige bladeren & stervormige bloemen. Deze compacte azalea bloeit uitbundig in het voorjaar tot 4 weken lang en gedijt het best in de zon of bij halfschaduw. De plant is zeer gemakkelijk te verzorgen en kan tot wel -10°C verdragen. Star Style wordt ongeveer 50 cm hoog en bestaat in 3 kleuren (roze, lila en wit).

De jury bekroonde de lila variant omdat de bloemdensiteit en compactheid net iets beter was dan van de andere kleurvarianten. Het feit dat er onmiddellijk drie kleurvarianten uitkomen, is commercieel een meerwaarde. De bloem- en bladvorm zijn vernieuwend binnen de soort. Dankzij de winterhardheid zijn er heel wat mogelijkheden voor toepassing als terrasplant.