De najaarseditie van Florall telde 70 producenten en twaalf toeleverings- en exportbedrijven. Er werd een behoorlijk compleet assortiment getoond van groene en bloeiende kamerplanten en allerlei visueel aantrekkelijke planten met vaak meerdere toepassingsmogelijkheden voor tuin en terras, maar ook geschikt voor de huiskamer.
Er heerste onder de deelnemers vertrouwen dat het een behoorlijk najaar wordt. Er waren veel bezoekers uit binnen- en buitenland, met opvallend veel bezoekers uit Zweden, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Ook viel de aanwezigheid op van een veertigkoppige delegatie met verantwoordelijken van een twintigtal vestigingen van de Noorse tuincentraketen Hageland.

Een professionele jury reikte opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. In de categorie ‘variety’ waren er 20 inzendingen, een absoluut record. Er werd met ‘Ceci n’est pas Une Rose’ ook een nieuw concept bekroond. De jury beoordeelde klimaat- en toekomstbestendigheid, onderscheidend vermogen, meerwaarde binnen het huidige assortiment, visuele aantrekkelijkheid en de algemene indruk die de nieuwigheid op hen maakte. Goud ging naar: Buddleja Butterfly Candy® Little Ruby, dat opviel met zijn compacte groei en robijnrode bloemen. Het zilver was voor Symphoricarpos chenaultii Fiesta Berry en het brons voor Helleborus niger ‘Winterfall’.
Voor het eerst mochten ook de bezoekers mee stemmen. De publieksprijs ging naar Echinacea SunSeekers Sweet Fuchsia, een inzending van DS Plant.

Goud

CONCEPT: Ceci n’est pas Une Rose - Meerplant

De naam klinkt wellicht al wat bekend, want tijdens Florall van maart werd Rosa ‘Green Summer’;
een van de 3 variëteiten die onder dit concept verkocht worden, bekroond met goud als nieuwe
variëteit. Deze bodembedekker lijkt op het eerste gezicht niet op een roos. De kleinbloemige roosjes zijn geselecteerd voor hun gezondheid, klimaatbestendigheid, bloeirijkheid, gebruiksvriendelijkheid en kleurenpracht. De jury waardeerde dat dit concept het toepassen van rozen als bodembedekker in de verf zet. Het zijn klimaatbestendige planten die het ook goed kunnen doen op het terras, waarbij de rozebottels nadien voor extra sierwaarde zorgen.

Goud

VARIETY Buddleja davidii ‘BotEx 006’ - Willy De Nolf

Merknaam: Buterfly Candy® Litle Ruby. Een zeer bloemrijke serie. De bloemen hebben een lichte,
zoete geur en zijn erg aantrekkelijk voor vlinders en bijen. De jury prees dit compact, goed gevuld en rijkbloeiend type, met opvallend robijnrode bloemen onder meer ook voor de klimaatbestendigheid, biodiversiteitswaarde en veelzijdige toepassingsmogelijkheden. Deze plant past in kleine tuinen, maar ook in een pot op het terras.

Zilver

VARIETY Symphoricarpos chenaultii ‘Rant02’

Merknaam Fiesta Berry. Mooie, compacte cultivar met onderscheidend fijn, bont blad. Gezonde
planten met frisse uitstraling. De jury waardeerde de zeer sterke klimaateigenschappen van deze plant. Ze kan zowel tegen droogte als tegen natte omstandigheden. Ze is heel ziektebestendig. De bonte tekening is stabiel en verloopt niet naar groen. Deze inzending van Boomkwekerij Antonissen uit Sprundel (Nl.) haalde ook zilver op GrootGroenPlus 2022. Deze beurs zendt steeds 3 nieuwigheden in voor Florall.

Brons

VARIETY Helleborus niger ‘Winterfall’ - Helleborus

Het is een compacte helleborus waarvan de bloemen duidelijk zichtbaar zijn en het getoonde lot
presenteerde zich zeer uniform. Heel positief is dat 90% bloeit voor Kerstmis. Behalve in de tuin zijn er ook mogelijkheden op het terras of in plantenbakken. De variëteit is zeer ziekteresistent.

Goud

PUBLIEKSPRIJS Echinacea SunSeekers Sweet Fuchsia - DSPlant

Deze variëteit wist het hart van de bezoekers te veroveren met zijn heldere en levendige fuchsiaroze bloemblaadjes. Ze blijft kort (tot 45 cm), gedijt goed in zonnige tuinen en bloembedden en voegt een vleugje kleur toe aan elke buitenruimte. Ze is ook bruikbaar als snijbloem en trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de ecologische waarde van de tuin.