De voorjaarseditie van Florall telde 74 producenten en een tiental toeleverings- en exportbedrijven. Er werd een behoorlijk compleet assortiment getoond van groene en bloeiende kamerplanten en allerlei visueel aantrekkelijke planten met vaak meerdere toepassingsmogelijkheden voor tuin en terras, maar ook geschikt voor de huiskamer.

De opkomst van bezoekers uit binnen- en buitenland was behoorlijk. Een professionele jury reikte opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. In de categorie ‘variety’ waren er 16 inzendingen, waarbij mooie aanwinsten. Na een intense beraadslaging, waarin zowel de plantkundige karakteristieken als de toepassingsmogelijkheden en de meerwaarde in het tuincentrum gewikt en gewogen werden, besloot de jury om Rosa ‘Green Summer’ te bekronen met goud; Distylium ‘Swing Low’ (PIIDIST-VI) - (First Editions®) haalde zilver en Taxus baccata ‘TINY T’ kreeg brons.

De jury liet in zijn beoordeling sterk doorwegen welke meerwaarde de nieuwe cultivars aanbrengen in het bestaande assortiment van hun soort. Er werd met ‘For every garden’ ook een nieuw concept bekroond.

De inzendingen die niet in de prijzen vielen, kan u bekijken in de catalogus.

Goud

Rosa ‘Green Summer’ – (Ceci n'est pas Une Rose®) - Meerplant BV

Deze bodembedekker lijkt op het eerste gezicht niet op een roos, vandaar de merknaam. Deze cultivar vormt een extra dicht tapijt van groene glanzende blaadjes dat onkruid geen kans geeft. De kleine witte, geurende enkelvoudige roosjes worden druk bezocht door bijen. In de herfst zorgen de rode botteltjes voor extra sierwaarde.

De selectie gebeurde op basis van ziekteresistentie, klimaatbestendigheid, bloeirijkheid, gebruiksvriendelijkheid, kleurenpracht en bodembedekkend karakter. Ze passen perfect vooraan in de vaste planten border, perk en openbaar groen, maar ook in een pot op een tafel, zowel binnen als buiten. Ze staan op eigen wortel en geven dus geen wildopslag. Hoogte: 20 – 30 cm – Plantafstand: 50 cm.

De jury oordeelde dat dit de meest vernieuwende cultivar was van de zestien kandidaten. Het is een meerwaarde dat deze roos zowel binnen als buiten enorm decoratief overkomt.

www.meerplant.be

Zilver

Distylium ‘Swing Low’ (PIIDIST-VI) - (First Editions®) - Willy De Nolf nv

Distylium ‘Swing Low®’ is een laagblijvende groenblijvende struik, die een perfecte uitgestrekte bodembedekker vormt. Deze cultivar wordt slechts 75 cm hoog en 150 cm breed en heeft blauwgroene bladeren, die zich dicht op elkaar bevinden op de horizontale takken. Net als alle First Editions® Distylium cultivars, is Swing Low® een multifunctionele plant die in meerdere toepassingen gebruikt kan worden. Hij verdraagt goed om gesnoeid te worden en is ziekte- en insectenresistent.

De jury vindt dat de soort Distylium meer aandacht verdient, omdat het gezonde planten zijn die meerwaarde brengen in de tuin. Deze laag blijvende cultivar biedt bovendien mogelijkheden voor toepassing als bodembedekker.

www.denolf.com

Brons

Taxus baccata ‘HER2016T02’ (TINY T) - Herplant BV

Deze soort werd bekroond op Groot Groen Plus en werd daarom voorgedragen voor de Florall awards. Het is een zeer compacte door Herplant zelf geselecteerde Taxus met opgaande groeiwijze en fijne, donkergroene naalden.
De plant is zeer geschikt voor lage vakbeplanting of lage haagjes en vraagt heel weinig onderhoud.

De jury ziet als extra troeven dat het om een inheemse soort gaat, die bovendien goed tegen de droogte kan.

www.herplant.be

Goud

Concept: For Every Garden - Kris Stevens

Dit concept voor siergrassen is ontworpen om de klant zo goed mogelijk te informeren, zodat die zelfstandig een keuze kan maken binnen het ruime assortiment siergrassen. Op elk etiket worden duidelijk de planthoogte vermeld, met bijhorend opschrift ‘Small’, ‘Medium’ of ’Large’, en pictogrammen om groenblijvende en winterharde grassen aan te duiden.

Een bijhorend infobord past zowel op CC-karren als op de concept-tafel. Er zijn ook infoborden met kleinere afmetingen en banners met het opschrift: ‘For Every Garden’.

planten.stevens@gmail.com