Florall Awards Najaar 2022

Een professionele jury reikte op 23 augustus 2022 opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. Na een intense beraadslaging, waarin meerdere aspecten gewikt en gewogen werden, besloot de jury om bij de nieuwe variëteiten Sempervivum ‘Coconut Crystal Belsemmag1’ te bekronen met goud; Potentilla fruticosa ‘Citrus Tart’ haalde zilver en Fagus sylvatica ‘Verschuurfag1’ (Midnight Feather) kreeg brons.

De jury had in de categorie ‘Nieuwe concepten’ ook goud voor Hedgeon van Meer Plant BV. Dit is een concept met voorgevormde bloeiende haagplanten, waarin twee nieuwe rozenselecties werden getoond op de beurs.

Gold

‘Coconut Crystal Belsemmag1’ - Belgicactus

Sempervivum ‘Coconut Crystal’ (merknaam: Colorockz ®) fleurt in de lente borders en daken op met limoengroene en rode tinten die gedurende het groeiseizoen vervagen tot een spectaculaire crème- en wijnrode kleurencombinatie. Deze cv. groeit snel heeft een zeer grote rozet en staat bekend om zijn indrukwekkende potprestaties buiten, vooral dankzij zijn extreem sterk wortelsysteem.

De jury vindt dit een plant met een mooie look & feel, waar ook de gekozen pot perfect bijpast, wat een sterke commerciële troef is. Een voordeel is dat Sempervivum al goed bekend is bij de consument. Deze plant is klimaatbestendig: ze verdraagt goed droogte en hitte, en is anderzijds ook vorstbestendig. Het is een plant voor kleine plekjes en terrassen, zodat iedere consument ze kan kopen. Ze is ook heel onderhoudsvriendelijk.

Silber

Potentilla fruticosa ‘Citrus Tart’ - Willy De Nolf NV

Potentilla ‘Citrus Tart’ ontleent zijn originaliteit aan zijn dubbele bloemen, van een zeer sterk helder geel. Deze blijven verschijnen van mei tot september op een zeer dichte struik die niet veeleisend is. Deze cv. kan om met zowel hitte als een droge grond.

De jury apprecieert de opvallende citroenkleur, de vorm en de mooie positionering van de bloemen. Deze plant is zowel van opzij aantrekkelijk, als van boven bekeken. Het is een kleine struik die goed vertakt en kan gebruikt worden in borders en bij het terras. Ook deze plant kan goed tegen droogte en hitte. Ze is zeker een verrijking van het assortiment.

Bronze

Fagus sylvatica ‘Verschuurfag1’ (Midnight Feather) - A&E Maaijen vof

Deze opgaand groeiende beuk vormt een doorgaande harttak en dikt goed op de stam. In het voorjaar loopt hij uit met smalle rode diep ingesneden bladeren, die in de loop van het seizoen purperzwart worden. Het is een gezonde en prima winterharde boom die geen last heeft van bladverbranding.

De jury vindt dit een prachtige plant, een boom die een eyecatcher kan zijn in de tuin - ook in kleine tuinen. De paarse kleur is opvallend, net als het gevederde blad. Deze plant wekt verwondering op en nodigt uit om het blad beet te nemen, om het beter te bekijken.

Gold

Concept Hedgeon Pink, Hedgeon White - Meerplant bv

Dit concept bestaat er in om kant en klare voorgevormde haagplanten aan te bieden. Dit kan met groene planten, maar ook met twee nieuwe rozenselecties, de ene met witte en de andere met roze bloemen. Deze totaal nieuwe kruisingen zijn zeer gezond en geschikt om als haag te gebruiken. Dit zorgt er voor dat de klant onmiddellijk van zijn haag kan genieten, alsof die er al enkele jaren staat.

De jury vindt een kant en klare rozenhaag toch wel iets bijzonders. Er is potentieel voor terrassen, voor een groene gevel en ook voor een tegeltuin. Het formaat (55 x 20 cm) is dat van 2 stoeptegels. Positief is dat de rozen gezond en niet al te stekelig zijn en gedurende 4 maand bloeien, van onder tot boven. Het is onderhoudsvriendelijk, want de haag kan geschoren worden. De afmetingen zijn zodanig dat de koper het nog kan dragen (een handvat aan weerszijden) en de mini-haag nog in zijn wagen past.

Florall Awards Frühling 2022

Eine Fachjury vergab auch im Rahmen dieser Edition drei Florall-Awards an herausragende Innovationen. 13 Neuheiten haben sich um die Awards beworben.
Nach intensiver Beratung und Evaluation diverser Kriterien hat sich die Jury auf Gold für Primula acaulis ‘Rubens’ Antique rose verständigt. Der Award in Silber ging an Leucothoe axillaris ‘Opstal55’ (Curly Gold), gefolgt von Bronze für Azalea Star Style® lila.

Gold

Primula acaulis ‘Rubens’ Antique rose - Rudy Raes Bloemzaden NV

‘Rubens’ ist eine doppelblütige, späte Selektion. Das schöne, dunkelgrüne Laub bildet einen attraktiven Kontrast zu den mittelgroßen bis großen gefüllten Blüten. Antique rose ist ein neuer Pastellton innerhalb dieser Gruppe.

Die Jury war von der innovativen Blütenfarbe positiv überrascht und hob neben der einzigartigen Positionierung und dem überraschenden Duft der Blüten auch die kompakte Blütenform hervor. Die Pflanze bildet zahlreiche Blüten; außerdem sind die Blütenblätter gefranst. Ein weiterer Mehrwert ist die Robustheit der Pflanze, die Wind und Wetter in den Frühlingsblumenkästen trotzt.

Silber

Leucothoe axillaris ‘Opstal55’ (Curly Gold) - Boomkwekerij R. van Opstal

Die jungen Blätter von 'Opstal 55' (Curly Gold) sind orangerot. Mit der Zeit verändert sich die Blattfarbe. Neben den Blattfarben sticht die verdrehte Blattform besonders hervor. ‘Opstal 55' (Curly Gold) zeichnet sich durch einen dichten, kompakten Wuchs aus. Dieser immergrüne Zierstrauch gedeiht in sauren, feuchten, aber durchlässigen Böden und kann sowohl an vollsonnigen als auch halbschattigen Standorten gepflanzt werden.

Größter Pluspunkt ist nach Ansicht der Jury die einzigartige, verdrehte Blattform. Die Farbe des Blattlaubs und dessen Farbwechsel zum Herbst hin sind ein weiterer Mehrwert. Die Pflanze ist auch robuster und kräftiger als andere Leucothoe und ist sie aufgrund ihrer besonderen Färbung prädestiniert für die Kombination mit zahlreichen anderen Beetpflanzen.

Bronze

Azalea Star Style® lila - Leybaert

Star Style® ist eine besondere Pflanze mit einzigartigen länglichen Blättern und sternförmigen Blüten. Diese kompakte Azalee blüht im Frühjahr bis zu vier Wochen lang üppig und gedeiht am besten in der Sonne oder im Halbschatten. Die Pflanze ist äußerst pflegeleicht und verträgt bis zu -10°C. Star Style wird etwa 50 cm hoch und ist in drei Farben erhältlich (rosa, lila und weiß).

Die Jury prämierte die fliederfarbene Variante, weil deren Blütendichte und Kompaktheit ausgeprägter ist, als die der anderen Farbvarianten. Die Tatsache, dass die Neuheit gleich in drei Farbsorten verfügbar ist, stellt einen kommerziellen Mehrwert dar. Die Blüten- und Blattformen sind ein Novum in dieser Gattung. Dank ihrer Winterhärte ist die Star Style® bestens für den vielseitigen Einsatz als Terrassenpflanze geeignet.