Op 1 maart 2022 reikte een professionele jury opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. Er waren 13 inzendingen, waarbij mooie aanwinsten. Na een intense beraadslaging waarin meerdere aspecten gewikt en gewogen werden, besloot de jury om Primula acaulis ‘Rubens’ Antique rose te bekronen met goud; Leucothoe axillaris ‘Opstal55’ (Curly Gold) haalde zilver en Azalea Star Style® lila kreeg brons. De jury liet in zijn beoordeling sterk doorwegen welke meerwaarde de nieuwe cultivars aanbrengen in het bestaande assortiment van hun soort.

Goud

Primula acaulis ‘Rubens’ Antique rose - Rudy Raes Bloemzaden NV

‘Rubens’ is een dubbelbloemige, late selectie. Het mooi, donkergroen gewas vormt een aantrekkelijke basis voor de halfgrote tot grote dubbele bloemen. Antique rose is een nieuwe pasteltint binnen deze groep.

De jury vond de kleur vernieuwend en kon de unieke positionering en verrassende geur van de bloemen en de compacte bloeivorm appreciëren. De plant vormt veel bloemen en de bloemblaadjes hebben franjes. Ook een meerwaarde is de stevigheid van de plant, die maakt dat ze weer en wind kan trotseren in de voorjaarsbloembakken. Deze plant (en bij uitbreiding de gehele Primula Rubens serie) doet het ook als potplant in de woonkamer voortreffelijk. Ze zorgen gedurende ruim 3 weken voor een boeket aan bloemen met een steeds variërend uitzicht! Deze eigenschap zorgt voor een nieuwe dimensie binnen het primulasegment.

Zilver

Leucothoe axillaris ‘Opstal55’ (Curly Gold) - Boomkwekerij R. van Opstal

Het jonge blad van ‘Opstal 55’ (Curly Gold) is oranjerood. Als het blad wat ouder wordt, verandert de kleur. Naast de kleuren, is ook de gedraaide bladvorm bijzonder. ‘Opstal 55’ (Curly Gold) heeft een dichte, compacte groei en wordt ca 60 cm H en 40 cm B. Deze groenblijvende heester doet het goed in zure, vochtige maar goed doorlaatbare gronden en gedijt zowel in volle zon als in halfschaduw.

Volgens de jury is de unieke gekrulde bladvorm het grootste pluspunt. De bladkleur en het verkleuren naar de herfst toe is een andere troef. De plant is ook robuuster en steviger dan andere Leucothoe’s. Het is een cultivar die breed kan toegepast worden in de tuinaanleg en de kleuren laten heel wat combinaties toe met andere planten in de border.

Brons

Azalea Star Style® lila - Leybaert

Star Style® is een bijzondere plant met unieke langwerpige bladeren & stervormige bloemen. Deze compacte azalea bloeit uitbundig in het voorjaar tot 4 weken lang en gedijt het best in de zon of bij halfschaduw. De plant is zeer gemakkelijk te verzorgen en kan tot wel -10°C verdragen. Star Style wordt ongeveer 50 cm hoog en bestaat in 3 kleuren (roze, lila en wit).

De jury bekroonde de lila variant omdat de bloemdensiteit en compactheid net iets beter was dan van de andere kleurvarianten. Het feit dat er onmiddellijk drie kleurvarianten uitkomen, is commercieel een meerwaarde. De bloem- en bladvorm zijn vernieuwend binnen de soort. Dankzij de winterhardheid zijn er heel wat mogelijkheden voor toepassing als terrasplant.