Tijdens de editie van dinsdag 5 maart 2024 beoordeelde een vakjury 12 nieuwe cultivars en 4 verkoop- of marketingconcepten.
Bij de nieuwe variëteiten werden onder meer klimaat- en toekomstbestendigheid, het uitzonderlijk karakter, de meerwaarde binnen het bestaande assortiment, de visuele aantrekkelijkheid en de totaalindruk beoordeeld. Het goud werd toegekend aan Pyracantha coccinea ‘Orange Star’, een inzending vanuit de Nederlandse vakbeurs GrootGroenPlus, waar Florall mee samenwerkt. Het zilver ging naar Carpinus betulus ‘Frank Lagaert’, door de jury een inheemse Vlaamse bonsai genoemd. Brons ging tenslotte naar Distylium ‘Coppertone’, een middelhoge en zeer gezonde groenblijvende struik.
Bij de nieuwe concepten ging het goud naar First Editions®, een reeks van 75 variëteiten die onder ditzelfde concept verkocht worden op het moment dat ze zich op hun best presenteren. Zilver ging naar een banner die de kwaliteiten van het siergras Carex belicht en die aan de verkooptafel kan worden gehecht. Brons was voor ‘Plant of the future’, waarmee planteninformatie wordt aangereikt via borden, labels en een ondersteunende website.
De publieksprijs ging naar Agapanthus africanus ‘White Willy’. De bezoekers mochten beoordelen welke nieuwe variëteit hen het meeste kon bekoren, en deze rijkbloeiende Agapanthus stal de meeste harten.

Goud

Concept: First Editions® - Willy De Nolf

Onder dit merk worden meer dan 75 heestervariëteiten met meerwaarde voor de tuin verkocht. De jury vindt dat het concept vertrekt vanuit het hoofd van de klant en de kleinhandelaar. De variëteiten worden telkens aangeboden op het moment dat ze visueel aantrekkelijk zijn, waardoor het aanbod in de winkel zich automatisch vernieuwt. Ook het point of sale materiaal is visueel aantrekkelijk.

Zilver

Concept: Carex - Planten Stevens

Stevens ontwikkelde een banner die aan de verkooptafel bevestigd wordt en de kwaliteiten van Carex belicht. De jury vindt dat de banner de eigenschappen en pluspunten van de plant op een leesbare en begrijpbare manier voorstelt. De presentatie op de beurs was uitmuntend.

Brons

Concept: 'Plant of the future' - a. Sierplant.be bv

Lagerstroemia is klaar voor de klimaatverandering en is ook een perfecte bijenplant. Dit concept wil de consument en handel nog beter laten kennismaken met die kwaliteiten. Een aantrekkelijk bord met QR-code wordt bevestigd aan de CC-kar, waarin de planten gepresenteerd worden in het tuincentrum. Dit wordt ondersteund met aangepaste labels, een beachvlag en info op: www.PlanttheFuture.be.

Goud

Variety: Pyracantha coccinea 'Orange Star' - Plantipp.eu

De doornloosheid is een nieuwigheid binnen het assortiment. Verder vindt de jury het groenblijvend blad en de gekleurde bessen, die ook tijdens de winter op de plant blijven, een meerwaarde. De Pyracantha is droogteresistent, de bloemen zijn interessant voor bijen en de vruchten trekken vogels aan. Dit is een inzending via GrootGroenPlus

Zilver

Variety: Carpinus betulus "Frank Lagaert" - PCS

Deze Carpinus betulus, die vermeerderd werd op de kwekerij van David Bömer (NL), valt op door de compacte groeiwijze en het fijne blad. De jury ziet veel mogelijkheden voor op het terras en voor gebruik als solitair in een stadstuin. “Het is een inlandse bonsai, een nieuwe toepassing van wat altijd een haagplant was.” Deze cultivar is een sterke nieuwkomer binnen het assortiment klimaatbomen. Hij wordt gelanceerd ter ere van Frank Lagaert, voor zijn inzet op het PCS bij het zoeken naar een breed assortiment bomen geschikt voor onze nieuwe klimaatomstandigheden.

Brons

Variety: Distylium 'Coppertone' - Willy De Nolf

Distylium ‘Coppertone’ heeft een koperrood nieuw blad dat uitgroeit tot fris blauwgroen. Deze groenblijvende struik is ziekteresistent en flexibel en is een geweldige keuze voor middelhoge beplantingen. De jury onderstreepte het groenblijvend karakter en de mogelijkheid voor toepassing als bodembedekker.

Goud

Publieksprijs: Agapanthus africanus 'White Willy' - Agapanthus bv

Deze schitterende witte rijkbloeiende en bladhoudende Agapanthus is geselecteerd voor zijn mooie volle witte bloemen, maar ook voor het aantal bloemen. White Willy blijft maar bloeien. In de serre blijft hij zelfs doorbloeien in de winter.