Goud

Variëteit: Hydrangea ‘Runaway Bride’ - Willy De Nolf

De Hydrangea ‘Runaway Bride’ is een nieuwe klasse van hydrangea hybriden met een unieke bloeiwijze. De plant bloeit niet alleen aan het einde van de stengel maar ook aan alle zijknoppen van het vorige seizoen. De bloeiwijze en slingervormige takken maken van deze Hydrangea een totaal nieuwe productvorm.

De jury prees het vernieuwende aspect door het laag vertakkend karakter van de plant. Het feit dat de hydrangea op eenjarig hout bloeit, maakt de plant gemakkelijk snoeibaar. Als extra’s werden de zuivere bloemkleur en het fijne blad genoemd. De plant is breed toepasbaar, zowel in tuin of pot.
De plant kan ook binnen geplaatst worden en daarna naar buiten gebracht worden. “Het is een plant die gemakkelijk is in onderhoud en inspeelt op de vraag van de hedendaagse consument en zo brede afzetmogelijkheden heeft. Een waardevolle aanvulling binnen het hortensiasortiment”, concludeerde de jury.

www.denolf.com

Goud

Concept: Berroo Pure - Dataflor

In de categorie ‘concept’ was goud weggelegd voor de ecologische aardbeiplanten van Berroo Pure.

Berroo Pure is een concept van Dataflor uit Zonnebeke. De aardbeiplanten worden uit biologisch plantgoed opgekweekt en worden opgepot in biologische potgrond. De potten zijn biologisch afbreekbaar en worden binnen de 3-4 maanden door de grond opgenomen. Het label dat gebruikt wordt, is gemaakt van papier/karton zonder coating waardoor deze gerecycleerd kunnen worden bij het papier en karton. De tray is gemaakt van papier-/kartonpulp waardoor deze eveneens recycleerbaar is bij het papier en karton.

De jury ziet de Berroo Pure perfect inspelen op de huidige tijdgeest en prees het ecologisch totaalpakket. “Aardbei als ecologisch concept is goede keuze omdat dit product bij consument en jongeren goed aanslaat en het een product is dat in een brede periode van het jaar kan verkocht worden.”

www.dataflor.be

Zilver

Variëteit: Carex Oshimensis ‘Everlime' - Willy De Nolf

Deze Carex heeft een kenmerkend groenblijvend blad met limoengele randen. De plant is ideaal als terras- en tuinplant of voor in de schaduw of de border. Ze is gemakkelijk in onderhoud en zeer winterhard.

De jury zag een verdieping van het carexsortiment met een plant die zowel in de tuin als in een pot te houden is. De afzetmogelijkheden zijn dus breed. Ook de subtiele groene bladschijn kon de jury bekoren en gaf de plant “net iets meer.”

Het gemak in onderhoud speelt in op de vraag van de hedendaagse consument.

www.denolf.com

Brons

Variëteit: Azalea japonica ‘Hendrik Wit’ - Albert Van Hecke

De Azalea japonica ‘Hendrik Wit’ van bloemisterij Albert Van Hecke uit Lochristi is een winterharde Azalea japonica met een mooie witte dubbele bloem en een lange bloeitijd.

De jury was gecharmeerd door de witte kleur en de dichte bloemzetting in de struik. De dubbele bloemen en de uitbundige bloei maken van de plant een eyecatcher. De jury prees de losse, speelse structuur zodat deze ook na de bloei opvallend blijft en zijn speels karakter blijft behouden. “Een mooie aanvulling in het Japonicasortiment”, aldus het oordeel.

www.azalea-japonica.be