Goud

Distylium ‘Vintage Jade’ - Willy De Nolf

De nieuwe Distylium-cultivar (First Editions®) wordt in België op de markt gebracht door boomkwekerij Willy De Nolf uit Waregem.
Het is een (donker)groenblijvende plant waarop kleine rode bloemen verschijnen in de winter.

De vakjury was unaniem in haar beslissing. Naast haar robuustheid tegen diverse weersomstandigheden (droogte, vochtigheid, hitte) en de veelzijdige toepassingsmogelijkheden, zag de jury deze ‘Vintage Jade’ als pleitbezorger van een brede biodiversiteit in tuinen.

De plant is een waardevolle aanvulling in het gamma van de buxus, laurierkers, hulst of jeneverbes. “Het is een plant die je letterlijk door de knieën doet gaan om ze te kunnen bewonderen. In die zin kan ze ook de aandacht voor andere planten stimuleren”, aldus de jury.

www.denolf.com

Zilver

Pyracantha coccinea ‘Red Star' - GrootGroenPlus

Het zilver ging naar Pyracantha coccinea ‘Red Star.’ Deze groenblijvende plant wordt gekenmerkt door de vele rode besjes in het najaar en de winter. In het voorjaar toont de plant witte bloemen. Dat maakt dat ‘Red Star’ doorheen het jaar een erg lange sierwaarde heeft.

“De plant was in Europa een beetje in onbruik geraakt, maar is met deze verbeterde cultivar helemaal terug”, meende de jury. De jury prees de droogteresistentie, de ziektetolerantie en de relatieve afwezigheid van doornen.

Pyracantha is vaak de favoriet van vogels voor nestgelegenheid terwijl de bessen en bloemen geliefd zijn bij vogels en bijen. Deze plant was ook al een laureaat op GrootGroenPlus uit Nederland en wordt in Nederland op de markt gebracht door HoogeveenPlants BV.

www.hoogeveenplants.nl

Brons

Agapanthus ‘Fireworks’ - Agapanthuskwekerij

Brons was weggelegd voor Agapanthus ‘Fireworks’, in België in de handel verkrijgbaar via ‘Agapanthuskwekerij’ uit Aalter. ‘Fireworks’ is de eerste herbloeiende, groenblijvende tweekleurige Agapanthus ter wereld.

www.agapanthuskwekerij.be